Umro Laszlo Hingl, trener Matije Ljubeka

1370

Tužan događaj za kajakaški svijet! U Szegedu je proteklog vikenda u 70. godini preminuo jedan od najboljih svjetskih kanuističkih trenera Laszlo Hingl (rođen 1945. godine) koji je, pored brojnih mađarskih, bio trener i našem najboljem kanuisti svih vremena Matiji Ljubeku.

Nakon uspješne natjecateljske karijere, u kojoj je osvojio naslov europskog i svjetskog doprvaka u kanuu dvokleku na 10.000 metara, Laszlo Hingl se 70-ih godina prošlog stoljeća posvetio trenerskom poslu, a pod njegovim
stručnim vodstvom su kajakaši i kanuisti iz Jugoslavije i Mađarske osvojili brojne medalje na velikim međunarodnim natjecanjima. Bio je izbornik i trener kajakaške reprezentacije Jugoslavije 1976. godine pred odlazak na Olimpijske igre u Montrealu, ali mu mađarski savez nije dozvolio odlazak na igre "pod zastavom druge države", pa je njegov pulen i jedini predstavnik Jugoslavije u kanuu Matija Ljubek imao dodatni podstrek i želju da postigne što bolji rezultat.

Legendarni Matija u Montrealu je osvojio dvije medalje, broncu u kanuu jednokleku (C-1) na 500 metara, te zlato u istoj disciplini na tisuću metara i ti rezultati najbolje govore kako ga je Hingl pripremio za natjecanje u
Montrealu. Hingl je, po kazivanju Matije Ljubeka, imao sve karakteristike kompletnog trenera jer je bio sjajan motivator, znalac, radnik i strateg.

Hingl je znao iz sportaša izvući maksimum, poštujući njegov pristup kanuu, a kao trener znao je poštivati individualne razlike u osobinama i sposobnostima svakog sportaša vodeći se idejom da se motivacija kod sportaša sama po sebi podrazumijeva, a ona je u Ljubekovu slučaju u najvećoj mjeri bila urođena.

Više o tome i na: http://www.slobodnadalmacija.hr/Ostalo/tabid/87/articleType/ArticleView/articleId/270305/Default.aspx

Iskreno saučešće obitelji i prijateljima ovog velikana želi Kajak kanu klub "Matija Ljubek".